Aby koronavirus nedorazil i do vaší restaurace – aneb jak minimalizovat ztráty

Věcí, které komplikují život majitelům restaurací, je víc než dost. Aby toho nebylo málo, zřejmě k nim přibyde každou chvíli další komplikace. Komplikace s názvem koronavirus nebo jinak Covid-19.

Pomalu, ale jistě nám už klepe na dveře

Koronavirus se nebezpečně rozšířil do mnohých zemí a postupně hlásí první potvrzené případy i evropské země. Velké problémy zaznamenává Itálie, která se ocitla na třetím místě v počtu nakažených za Čínou a Jižní Koreou. Případy nakažení potvrdily Francie, Španělsko, Chorvatsko, ale i sousední Rakousko.

Za vším je Čína

Koronavirus (Covid-19) sa rozšířil z čínského města Wu-chan, ve kterém se návštěvníci místního trhu nakazili kontaktem s živými zvířaty. Jde o vysoce infekční nákazu, virus způsobuje respirační onemocnění – pneumonii. Vyznačuje se příznaky podobnými viróze nebo chřipce – rýma, zvýšená teplota, bolesti kloubů a svalů, dýchací problémy až po zápal plic. Je potvrzený přenos z člověka na člověka.

 

Čistota je víc než jen půl zdraví

Jak se chránit? Hygiena musí být na prvním místě, proto si často dezinfikujte ruce (umývejte je mýdlem). Covid-19 se primárně přenáší kapénkami z úst a nosu při kýchání a kašli, proto si zakrývejte nos a ústa. Vyhýbejte se osobám s příznaky rýmy a chřipky. Cesty do ohrožených zemí důkladně zvažte. Pomůže i očkování proti chřipce, protože na koronavirus jsou náchylnější lidé, kteří mají podlomené zdraví.

Co není, ale zřejmě bude

Na Slovensku byly do teď odebrané vzorky devadesáti lidem, u kterých bylo podezření na koronavirus. Naštěstí byly výsledky u každého negativní. V Česku mělo také pár lidí podobné příznaky, ale stejně se virus nepotvrdil. Avšak při současných možnostech cestování a faktu, že v Rakousku už jsou evidované první případy, je jen otázkou dní, kdy a jestli se tento virus dostane i na Slovensko a do České republiky.

Aby se lidé nebáli chodit do „lesa“

V případě výskytu koronaviru na českém a slovenském území je možné očekávat, že lidé budou mít strach trávit čas ve veřejných prostorách. To může představovat těžké časy i pro restaurace. Je tedy namístě, abyste přijali už teď taková opatření, která dají vašim hostům pocit jistoty a bezpečí. Jen tak se vyhnete prázdným židlím.

 

Dbejte na čistotu víc než jindy a dejte o tom vědět

Rozhodně byste měli v provozovnách zavést zvýšená hygienická opatření – a následně je odkomunikovat svým zákazníkům. Samozřejmostí by měla být každodenní sanita. Na toaletách by měla být antibakteriální mýdla a papírové ručníky. Ne sušiče rukou, protože ty snadno přenášejí bakterie. Přitom byste se měli dopředu zásobit všemi čisticími a hygienickými prostředky (například rouškami). Může se stát, že později budou v obchodech nedostupné. Současně je potřebné pravidelné a kvalitní větrání provozovny.

Když nejde Mohamed k hoře...

Pokud i navzdory těmto opatřením budou mít vaši zákazníci strach vás navštívit, nabídněte jim možnost donášky. Při ní se minimalizuje riziko šíření nákazy, když se vaši zákazníci nebudou muset zdržovat v prostorech plných lidí. Právě tady se skvěle hodí objednávkový systém rozvozu jídel iKelp POS Mobile. Je jednoduchý, přehledný a nabízí také možnost elektronické peněženky, díky čemuž zrychlíte vyřízení objednávky. Vyzkoušet si ho můžete zde.

Besteron VISA, MasterCard