Nezanedbávejte hygienické předpisy pro kavárny a restaurace

Nedávno jsme vás informovali o tom, co je třeba k otevření restauračního zařízení. Do této kategorie bezpochyby patří i hygienické předpisy pro kavárny a restaurace, které musí být před otevřením podniku nejen splněné, ale též neustále dodržované. V případě, že se tak nestane, může být majitel či provozní potrestaný pokutou nebo zavřením zařízení.

Bez ohledu na všechny byrokratické a administrativní úkony spojené se získáním schválení od hygieny se také připravte na dodržování určitých hygienických zásad ve své kavárně či restauraci, kterým se nevyhnete po jejím otevření. Netýkají se jen vás, ale i vašich zaměstnanců.

Nejdůležitější hygienické předpisy pro kavárny a restaurace

Jestli chcete, aby vaše restaurační zařízení splňovalo hygienické předpisy, nestačí jen vyleštěná podlaha. Hygienickou kontrolu bude totiž zajímat mnohem víc faktorů. Toto jsou body, na které se kontroly z hygieny zaměřují v kavárnách a restauracích nejčastěji:

Potraviny po datu spotřeby

V žádném případě neskladujte v chladicích boxech potraviny po datu spotřeby. Dejte si pozor především na mléčné a masné výrobky, kterým může velmi rychle skončit minimální trvanlivost.

jidlo-rajce-zelenina-salat-mlete-maso-syr-talir-obed-cibule-pleteny-kosik-potraviny

Zmrazování surovin

Zapomeňte na nepovolené zmrazování surovin. Týká se to hlavně potravin či výrobků, které dorazily do vašeho zařízení v nezamrazeném stavu. Kromě toho se v podnicích zmrazují i různá hotová jídla nebo přílohy, což se vám také může jednoho dne vymstít.

Doklady o způsobilosti zaměstnanců

To, že je někdo dobrým kuchařem v domácnosti, ještě neznamená, že může vařit a připravovat pokrmy ve vašem podniku. Ubezpečte se, že vaši zaměstnanci mají doklady o odborné a zdravotní způsobilosti.

Osobní hygiena zaměstnanců

Velmi důležitá je i osobní hygiena zaměstnanců, kteří přicházejí do kontaktu s potravinami. Měli by mít čisté pracovní oblečení a čisté ruce. Víte, že si hygienici posvítí i na to, jestli mají zaměstnanci například šperky na rukách nebo dlouhé nalakované nehty?

kuchyne-restaurace-talire-kuchar-sefkuchar-ruce-hodinky-jidlo-predkrm-obed

Skladování surovin

Také skladování surovin by mělo splňovat určité podmínky. Všechna místa, která jsou na to určená, by měla být čistá. Potraviny nesmí být skladované přímo na zemi nebo pomíchané s jinými druhy. Rovněž je třeba dodržovat teplotu skladování.

Manipulace se surovinami

Do nevhodné manipulace se surovinami je možné zařadit téměř všechno, co jsme uvedli výše. Ať už je to používání potravin po datu spotřeby, zmrazování surovin nebo jejich nevhodné skladování. Stejně byste se měli vyhnout používání starých, opotřebovaných a špinavých kuchyňských pomůcek.

kuchyne-restaurace-kuchynske-pomucky-hygiena-kuchar

Jiné nedostatky

Zapamatujte si, že kontrola z hygieny bude přihlížet i na celkový dojem z vaší provozovny. Postarejte se tedy o to, abyste měli vždy čistou podlahu, stěny, obklady a podobně. V neposlední řadě nezapomínejte ani na péči o WC a přívod teplé vody.

Hygienické předpisy nejsou povinností, ale samozřejmostí

Na závěr ještě dodáme, že hygienické předpisy by pro vás neměli představovat povinnost, ale samozřejmost. Co tím máme na mysli? Každý zákazník se chce ve vašem podniku cítit pohodlně a určitě ocení čistotu vaší provozovny. V konečném důsledku byste se neměli snažit dodržovat hygienické předpisy proto, abyste prošli případnou kontrolou, ale proto abyste uspokojili potřeby a požadavky svých zákazníků.

POZOR: V našem článku jsme vyjmenovali ty hygienické předpisy pro kavárny a restaurace, na které se hygienici zaměřují nejčastěji. Zákon toho však vymezuje mnohem více. Proto vám doporučujeme, abyste se o podrobnostech poradili s příslušnými orgány.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard