Rozhovor s Alexandrem Szakácsem: Skladová evidence z iKelp POS Mobile se nám osvědčila na všech provozovnách

S kávou se pojí mnoho historek a příběhů. Dá se říci, že svůj jedinečný příběh, který je úzce spjat právě s kávou, píše i ambiciózní podnikatel Alexander Szakács. Kromě toho, že má v Nových Zámcích vlastní pražírnu kávy, provozuje i 18 restauračních a kavárenských zařízení v 10 slovenských městech – vše pod značkou Bonté.

Pražírna kávy Bonté

Pan Alexander Szakács nám v rozhovoru ochotně vyprávěl nejen o svých podnikatelských začátcích, ale i o jeho pražírně kávy Bonté a samotném procesu pražení kávy. Vezměme to ale všechno pěkně popořadě.

Jak se může člověk dostat od otevření kavárny až po vybudování celé sítě a vlastní pražírny?

Je to dlouholetý proces. Je potřeba někde začít, a hlavně to člověk musí dělat proto, že to chce a že k tomu má nějaký vztah. Člověk, který tomu není ochoten obětovat veškerý svůj čas a své soukromí, si nemůže začít budovat žádnou síť. V první řadě je tedy potřeba si uvědomit, co v životě chce. Pokud chce budovat síť, mít rodinu a také nějaké volno, tak se to nedá všechno skloubit.

Já jsem začal s jednou kavárnou před 11 lety v roce 2010. Pak mě káva začala opravdu zajímat, dlouhá léta jsem chodil po různých školeních a seminářích, dělal jsem si různé kurzy – baristické i barmanské. Nakonec jsem si před zhruba 3 či 4 lety udělal kurz pražení, protože mě káva celkově jako produkt okouzlila. Mnoho pražíren začne pražit s tím, že nemají žádný kurz – pouze vidí nějaká videa na YouTube a chtějí to dělat pro byznys. V dnešní době ale dělat kávu jen pro byznys nejde.

Alexander Szakács
Alexander Szakács. Zdroj: praziarenbonte.sk

Co se týče zmíněných školení a kurzů, musí nějaké absolvovat i váš personál, resp. podrobujete vaše zaměstnance nějaké speciální přípravě?

Všichni zaměstnanci jsou proškoleni ještě předtím, než začnou pracovat – což je několikatýdenní proces. Zaškolují se i brigádníci, ale ti samozřejmě nemusí vědět tolik, co například číšníci a barmani. Když zhodnotíme, že na to naši potenciální zaměstnanci mají a zvládnou připravit i různé kávové nápoje či míchané drinky, pak začnou pracovat. No a kromě toho náš personál chodí i na profesionální barmanská a baristická školení.

Vrátíme se zpět k vaší vlastní pražírně kávy. Co všechno se skrývá za samotným procesem pražení kávy? Jak to celé probíhá?

Celý proces pražení kávy je složitý. Není to jen o tom, že máte nějaký stroj, nasypete tam kávu a zapnete knoflík. Každá fáze pražení má totiž určitý postup a určitá kritéria, která je třeba dodržet. Samotný proces přitom trvá zhruba od 15 do 22 minut – podle toho, o jaké pražení jde. Každá minuta se však sleduje a koriguje. Úvodní proces má tedy úplně jiné parametry než střed a konec pražení. Ovlivňují se různé hodnoty – ať už teplota v bubnu, otáčky bubnu, nebo odtah teplého vzduchu z bubnu. To vše se nastavuje během pražení a následně dolaďuje, protože každé zrno reaguje jinak. Je to sice náročné, ale všechno se to dá naučit.

Pražiareň Bonté
Zdroj: praziarenbonte.sk

Jelikož zmiňujete, že každé zrno reaguje jinak, zajímalo by nás, odkud všechnu tu kávu vlastně odebíráte?

Kávu odebíráme z Itálie, kde je velký velkosklad, do kterého přichází káva z celého světa. Mají tam stovky druhů káv – ať už nižší, nebo vyšší kvality. My odebíráme hlavně ty prvotřídní kávy nejvyšší kvality, abychom našim zákazníkům přinesli co nejkvalitnější produkt. Momentálně máme v nabídce asi 30 druhů káv od různých pěstitelů. Zmínit mohu nejen čisté Arabicy, ale také blend – tedy mix Arabicy s Robustou. Slováci jsou spíše naučeni na blend, ale už se postupně učí i na čisté Arabicy. Extrémní chuťový rozdíl mezi nimi ale není. Výsledná chuť se totiž odvíjí i od toho, jak je káva upražená a připravená. Například i velmi dobrou kávu dokáže nešikovný barista pokazit.

Káva Bonté
Zdroj: praziarenbonte.sk

Jaké jiné dobroty kromě výběrových káv nabízíte vašim zákazníkům?

Zabýváme se i sladkými a slanými produkty. Děláme například francouzské a brazilské palačinky a také máme zákusky z vlastní výroby, chlebíčky, jednohubky, saláty či obložené mísy. No a dále zastřešujeme catering na různých oslavách a společenských akcích.

Provozujete více zařízení a nabízíte široký sortiment zboží, což musí být náročné i po skladové, resp. evidenční stránce. Jak máte vyřešené tyto technické záležitosti?

Máme na to velmi dobrý program iKelp POS Mobile, který funguje online. Dokážete se do něj tedy připojit z jakéhokoliv místa, například z kterékoliv provozovny můžete sledovat ty další. Já mám v telefonu všechny provozovny online, takže vidím v daném momentě, co se kde děje. Mohu si tak sledovat aktuální obraty a tržby, případně co má kdo na stolech a jaké objednávky jsou právě v systému nahozené.

Co se týče skladu, tak se nám skladová evidence z iKelp POS Mobile osvědčila na všech provozovnách. Zboží si totiž můžeme okamžitě monitorovat a odkontrolovat. Pravidelně děláme inventury, přičemž případné nedostatky, resp. minusy v zásobách nám skladová evidence ihned prokáže. Několikrát jsme přišli například i na to, že nám „zmizlo“ zboží. Pomocí zmíněného programu jsme ale dokázali efektivně odhalit, kdo za zmizením stojí.

Stánok s kávou Bonté
Zdroj: praziarenbonte.sk

Na závěr vás prosíme o malý tip. Přímo v e-shopu Bonté se dají objednat nejen různé druhy káv, ale i různé dárkové balíčky, pamlsky a dokonce i kávovary. Co z vaší internetové nabídky byste speciálně doporučili našim čtenářům?

Vášnivým kávičkářům určitě doporučuji vyzkoušet něco z naší nabídky kávy. Člověk, který má vztah ke kávě, totiž určitě nepije jen jeden druh kávy. Právě naopak, pravděpodobně se snaží hledat a poznávat chutě káv od různých výrobců, dodavatelů a prodejců. Naše kávy si zákazníci chválí, přičemž se k nám rádi vracejí. To mě osobně velmi těší. Je to takové pohlazení na duši a zadostiučinění za to, že něco děláte od srdce.

Děkujeme za rozhovor.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard