5 znakov, že váš POS systém je nedostačujúci

Už sú preč časy, keď čašníci behali po prevádzke s perom a papierikom v ruke, ktoré pri obsluhovaní položili na stôl. Naň zakaždým zapísali objednávku, a keď sa zákazník rozhodol zaplatiť, tak ho rovno pri stole „skasírovali“.

Proti papierikom boli najmä daniari. No úplne nadšení z nich neboli ani samotní majitelia prevádzok, keďže nemali dokonalú kontrolu nad predajom, z čoho „profitovali“ zamestnanci. Takže keď sa objavili pokladne a neskôr počítače s POS systémami, bolo o osude papierikov rozhodnuté.

Najprv si pripomeňme, čo je to POS systém

Pod skratkou POS je ukrytý termín „pokladničný obchodný systém“ či „predajný obchodný systém“. Táto skratka je však odvodená z pôvodného anglického pojmu „Point of Sale“.

POS systém je počítačový systém, ktorý sa skladá z jedného alebo viacerých klasických osobných počítačov a k nim pripojených periférnych zariadení, ako sú čítačky čiarových kódov, displeje, zásuvka na hotovosť, tlačiarne na účtenky a ďalšie. Systém však môže byť prepojený aj so skladom, účtovníctvom a podobne. Takýto komplexný systém poskytuje majiteľom dokonalý prehľad a kontrolu nad všetkým dôležitým, čo sa v prevádzke deje.

POS-system-pokladni-system

Počítačové technológie sa však neustále vyvíjajú. Netreba si teda myslieť, že s POS systémom, ktorý momentálne máte, si vystačíte celý život. O tom, či už je čas investovať do nového systému, vám napovie váš starý systém, a to týmito spôsobmi:

1. Slabý prevádzkový výkon

Najvýraznejším znakom toho, že váš POS systém už nestíha držať krok s dobou, je jeho prevádzkový výkon. Poznáte to tak, že platba trvá neskutočne dlho a je sprevádzaná trápnym tichom medzi zákazníkom a čašníkom. Alebo tak, že pri blokovaní vám systém ide pomaly, seká, mrzne a v tých horších prípadoch ho musíte dokonca reštartovať.

2. Nedostatočné spôsoby platby

Čudujú sa vaši hostia, keď im obsluha povie, že sa u vás nedá platiť kartou? A pri otázke o platbe mobilom či smart hodinkami čašníci len nechápavo pozerajú, keďže sú zvyknutí len na platbu hotovosťou, prípadne gastráčmi? Tak to je ďalší prejav toho, že ste zaspali dobu a mali by ste pouvažovať nad novými technickými možnosťami.

3. Nedostatok funkcií

Dokážete pomocou vášho POS systému realizovať online objednávky? Poskytnúť vašim verným zákazníkom rôzne zľavy, kupóny a akcie bez toho, aby ste ich museli tlačiť na papier a po ich použití niekde manuálne zapísať? A o takom, ako je Inteligentný stôl či privolanie obsluhy mobilom alebo jej hodnotenie, ste ešte ani nepočuli? Tak potom by ste nemali váhať dať vášmu systému zbohom a vymeniť ho za lepší. Napríklad za iKelp POS Mobile systém, ktorý ponúka nielen tieto funkcie.

4. Nedostačujúci alebo žiaden vernostný systém

Vernostný systém je dnes dôležitým marketingovým nástrojom a súčasťou akejkoľvek podnikateľskej stratégie. Preto je dôležité, aby bol aj súčasťou vášho POS systému. IKelp POS Mobile má vstavaný modul pre správu a riadenie vernostného systému. Takto si veľmi jednoducho nastavíte vlastný vernostný program, ktorý vám bude vyhovovať vo všetkých smeroch. Vďaka vernostnému systému si môžete postupne budovať databázu zákazníkov a ponúkať im rôzne akcie a zľavy. Má schopnosť udržať stálych zákazníkov, ale zároveň aj prilákať nových, ktorých oslovila vaša ponuka.

5. Nedostatok flexibility a mobility

Dokážete mať prehľad a kontrolu nad prevádzkou aj na diaľku? Alebo musíte ísť do prevádzky, spustiť počítač a až tam sa dozviete, čo potrebujete? Ak je druhá možnosť váš prípad, tak to je ďalší znak toho, že váš POS systém je, ako sa hovorí, „za opicami“. Dnes je už úplne bežné, že si všetko viete pozrieť aj na diaľku, nech už sa nachádzate kdekoľvek. S POS systémom od iKelp POS Mobile máte vďaka funkcii „Vzdialený prístup“ dokonalý prehľad o všetkom, čo vás zaujíma (tržba, stav zásob atď.). Dobrým príkladom mobility v systéme iKelp POS Mobile je aj aplikácia Mobilný čašník a Poslíček. Čašník alebo rozvozca jedál má vďaka týmto aplikáciám všetky informácie hneď poruke, a vďaka tomu dokáže promptne reagovať na požiadavky zákazníkov. Jedinou podmienkou je internetové pripojenie.

Dobrý POS systém vám neposkytne len dokonalý prehľad a kontrolu nad vašou prevádzkou. Dobrý systém vás odbremení od zbytočných úloh, kvôli ktorým ste nemali dostatok času na súkromný život.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard