Co brát v úvahu při výběru židlí do restaurace?

Hledáte sezení, které by zapadlo do vašeho podniku po estetické a funkční stránce? Poradíme vám, co při výběru židlí do restaurace nebo kavárny zvážit, abyste byli spokojení vy i vaši zákazníci.

Židle jako klíčový prvek zařízení do restaurace

Pokud jde o nábytek do restaurace, židle jsou bezpochyby jeho klíčovým prvkem. Denně na nich totiž mohou sedět klidně i stovky lidí různých váhových i výškových kategorií. Z toho důvodu jsou nejdůležitějšími faktory při jejich výběru funkčnost a odolnost.

Při výběru židlí do vašeho podniku si proto zakládejte na tom, aby všechny materiály včetně textilních potahů byly vysoce odolné vůči oděrům. Vysoce odolná (odolnější než u židlí určených pro domácí používání) by měla být i jejich konstrukce.

Pozor! Záleží i na stylu. Zatímco stoly nebývají v restauracích tak viditelné (bývají zakryté ubrusy a prostíráním), židle jsou většinou na očích ze všech úhlů pohledu. I proto přirozeně patří k hlavním dekoračním prvkům restaurací. Při výběru se proto zaměřte nejen na funkčnost a odolnost, ale také na styl, barvu či povrchovou úpravu.

Pro jaký styl židlí se můžete rozhodnout?

Židle by ve vašem podniku měly dokonale odpovídat zařízení v interiéru. Můžete sáhnout po různých moderních i klasických modelech. Zatímco moderní restaurační židle se drží pravidla, že méně je někdy více, přičemž hrají čistými liniemi a minimalismem, ty klasické po vizuální stránce odkazují na konkrétní styly z minulosti. Typickým příkladem klasického stylu jsou dřevěné polstrované židle. Naopak u modernějších modelů se můžete poměrně často setkat s různými kovovými materiály, například hliníkem nebo nerezavějící ocelí. V každém případě může být podoba židlí opravdu různá, proto není problém vybrat takové, které budou přesně odpovídat stylu podniku.

Stručná charakteristika vybraných materiálů židlí

  • Kovové židle – vyznačují se pevnou konstrukcí a dlouhou životností. Kov jako takový je velmi lehce tvarovatelný, a tak si můžete vybrat židle různých designových provedení. Jejich výhodou je i to, že se jedná o nehořlavý materiál.
  • Dřevěné židle – ideální volba nejen do různých vysokohorských chat, ale například také do klasických restaurací a pizzerií s italským nádechem nebo kaváren a barů. Když se o dřevo budete vhodně starat, vydrží velmi dlouho krásné. Nemluvě o tom, že je příjemné na dotek a nechladí ani nepřehřívá.
  • Hliníkové židle – doporučujeme je zejména v rámci terasového sezení. Jelikož jsou zpravidla velmi lehké, v případě potřeby je rychle a jednoduše přenesete na jiné místo. Z designového hlediska působí hliník velmi esteticky, když se kombinuje se dřevem nebo proutím.
  • Čalouněné židle – pohodlné a luxusní. Přesně takové jsou čalouněné židle, které jsou jako stvořené do sofistikovaných nóbl podniků. Vybírat můžete z různých typů čalounění, které se od sebe liší povrchem i barvou. Počítejte však s větší náchylností ke vzniku skvrn. Časem židle budete muset pravděpodobně přečalounit.

Náš tip: Při výběru židlí do restaurace myslete také na jejich údržbu. Pamatujte, že čím komplikovanější a členitější tvar rámové konstrukce, tím náročnější čištění.



Židle s opěrkami rukou, nebo bez?

Inu, oba typy mají svá pro i proti. Židle bez opěrek rukou jsou restaurační klasikou, kterou pravděpodobně nic nezkazíte. Jedině, že byste zařizovali nóbl podnik, do kterého se přímo žádají křesla. Jsou totiž pohodlnější, přičemž oplývají zpravidla exkluzivnějším a prémiovějším designem. Na druhé straně, židle bez opěrek na ruce zaberou méně místa na place. Díky tomu se vám možná podaří umístit do vašeho podniku o nějaký ten stůl navíc.

Náš tip: Pokud byste se ale rozhodli pro židle s područkami, pořádně si ověřte, zda se opěrky výškově vejdou pod vaše stoly. Jinak byste hazardovali s pohodlím vašich hostů.



Vyplatí se sáhnout po stohovatelných židlích?

Určitě ano! Židle, které můžete v případě potřeby pokládat na sebe, vám ušetří mnoho místa a energie zejména při úklidu prostor. Díky tomu je oceníte například ve velkých sálech nebo saloncích. Po skončení oslavy nebo jiné akce se jednoduše poskládají na sebe a může se uklízet. Nikomu nebude nic překážet v cestě.

Kromě toho, stohovatelné židle mají své opodstatnění i na terasách a v rámci venkovních sezení. Když se náhodou zhorší počasí – například začne pršet či foukat – židle rychle naskládáte na sebe a odnesete pryč.

Pozor! Když už jsme nastínili téma teras a venkovních sezení, dejte si pozor při výběru židlí do těchto prostor. Měly by totiž sestávat z materiálů, které jsou vysoce odolné vůči vlhkosti a vnějším vlivům. Pokud neplánujete vaše židle pravidelně ošetřovat, raději se vyhněte dřevu.



Jak důležitý je výběr kluzáků pro vaše židle?

Velice důležitý. Dobře zvolené kluzáky mohou nejen prodloužit životnost samotné židle, ale navíc šetří podlahu restaurace. A aby toho nebylo málo, eliminují nepříjemný hluk způsobovaný posouváním židle po podlaze.

Obecně se na trhu můžete setkat zejména se třemi typy kluzáků:

  • plastové – dobrá volba pro restaurační židle, vyznačují se dlouhou životností,
  • plstěné – šetrnější k podlaze, lehce kloužou, nezpůsobují žádný hluk,
  • kovové – ideální pro nohy židlí, které jsou umístěné na kobercích a koberečcích.

Jaké rozměry by měly židle do restaurace mít?

To záleží především na výšce vašich stolů. Ty bývají standardně vysoké zhruba 72 až 78 cm. V takovém případě by měla mít židle následující rozměry:

  • celková výška židle i s opěradlem – 800 až 900 mm,
  • výška sedáku od podlahy – 400 až 450 mm,
  • výška opěradla – cca 450 mm,
  • hloubka sedadla – 500 až 550 mm,
  • šířka opěradla a sedadla – cca 350 mm.

Pozor! Dbejte nejen na rozměry a odolnost, ale také pohodlnost. Než vyberete židle do vašeho podniku, vyzkoušejte je. Komfortní sezení je základem toho, aby se u vás hosté cítili dobře.



Tip na závěr: Při výběru židle do restaurace myslete i na děti

Jednou ze zlatých požadavků na moderní podnik je péče o dětského zákazníka. Nejde však jen o zajištění dětského koutku nebo pultu pro přebalování. Aby se u vás rodiče dětí, a v konečném důsledku i děti samotné, mohli pohodlně najíst, doporučujeme vám pořídit si i dětské židle – ideálně alespoň dvě, abyste dokázali ve stejnou dobu usadit víc než jen jednoho dětského hosta.

Na trhu naleznete opravdu mnoho typů a modelů dětských židlí. Výběr proto necháme na vás. Poradíme vám ale, abyste při jejich vybírání mysleli hlavně na jejich údržbu. Dá se totiž předpokládat, že se budou špinit a čistit mnohem více a častěji než ostatní židle v podniku. Vzhledem k tomu budou nejlepší volbou pravděpodobně dětské židle ze snadno udržovaných a odolných plastů – například i z recyklovaných.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard