5 tipů, jak zvýšit návštěvnost baru, restaurace nebo kavárny

Soutěžíte s vaší konkurencí o každého zákazníka? V takovém případě byste měli vsadit na efektivní marketingové strategie, které vám pomohou zaujmout. Pamatujte, že dobře cílená komunikace spolu s vhodnými službami a akcemi dokáže dělat doslova zázraky. Budete se moct těšit nejen na zvýšenou pozornost ze strany stálých i nových zákazníků, ale také na vyšší návštěvnost a početnější prodeje, což s sebou logicky přinese zvýšení tržeb. V následujících řádcích vám ukážeme, jak na to.

Rady, jak zvýšit návštěvnost vašeho podniku

Možností, jak zvyšovat návštěvnost podniku, je mnoho. Níže uvádíme alespoň několik příkladů, které lze různě kombinovat a obměňovat podle potřeby. Pokud tedy hledáte cesty, jak přilákat zákazníky, čtěte dál:

1. Využívejte prostory kavárny, restaurace nebo baru pro tematické události

Fantazii se meze v tomto směru rozhodně nekladou. Návštěvnost vašeho podniku můžete zvýšit organizováním opravdu všelijakých tématických událostí. Co kdybyste v prostorách kavárny, restaurace nebo baru uspořádali například sportovní event? Můžete zorganizovat šipkový nebo kulečníkový turnaj, případně turnaj ve stolním fotbale. Jednodušším, ale ne méně atraktivním způsobem může být i vysílání různých zápasů, například hokejových nebo fotbalových, které sportovní příznivci rádi sledují spolu – tak proč ne zrovna u vás? Ve hře je ale mnohem více možností. Za zmínku stojí i stále populárnější vědomostní kvízy nebo nestárnoucí karaoke večery, případně hudební večery. Nemusíte přitom do svého podniku zvát známé hudebníky – zajímavé mohou být i různé lokální kapely, které se teprve snaží zviditelnit, a vás tedy nevyjdou draze.

Náš tip: V rámci organizovaných akcí můžete upravit ceník vaší nabídky. Vybrané drinky nebo jídla nabízejte za výhodnější cenu, čímž přilákáte ještě více zákazníků.

2. Vsaďte na věrnostní programy a věrnostní systémy

Další skvělý způsob, jak z dlouhodobého hlediska nalákat lidi do vašeho podniku, představují věrnostní systémy. Dobře zvoleným programem si totiž nejenže zvýšíte počet nových zákazníků, ale ještě k tomu si udržíte i ty stávající.

Pozor, věrnostní program je víc než jen kartička!

Konkrétně můžeme zmínit například sbírání bodů, odměnu za opakované nákupy nebo moderní virtuální peněženku, která je populární zejména v restauracích. Jedná se o online účet, na který si zákazník může dobít svůj kredit. Samozřejmostí je motivační odměna za dobití – například 50 Kč navíc za dobití v hodnotě 1 250 Kč. Jednotlivé částky si samozřejmě můžete nastavit tak, aby vám to vyhovovalo.

Zdroj: iKelp

3. Odhalte zákulisní informace

Dále vám doporučujeme, abyste dali široké veřejnosti možnost nahlédnout do vašeho zákulisí. Sdílejte na vašich sociálních sítích fotografie z přípravy jídel nebo fotky vašeho veselého personálu, případně momentky z povedených akcí. V očích veřejnosti tak získáte status otevřeného, přístupného, upřímného a příjemného podniku. A aby toho nebylo málo, automaticky rozšíříte i vaši virtuální fanouškovskou základnu, čímž také nalákáte lidi do vašeho podniku.

Zapamatujte si: Čím větší fanouškovská základna na sociálních sítích, tím větší dosah může mít vaše virtuální aktivita. Když si vybudujete často navštěvovaný web nebo aktivní účet na sociálních sítích, můžete těžit například i z jídelníčku na webu nebo na Facebooku.

Nahlédnutí do vašeho zákulisí ale nemusí být jen o sdílení úsměvných fotografií nebo momentek. Informovat můžete také o aktualitách ve vašem podniku – zařadili jste něco nového do jídelníčku, vylepšili prostory nebo začali používat nějaké technologické vychytávky, jako například moderní software iKelp POS Mobile s různými funkcemi, které urychlují objednávání, přípravu jídel nebo placení, čímž jste zvýšili úroveň vašich služeb? I to může být lákadlo, které k vám dovede více hostů.



Náš tip: Směrem k zákazníkům vám doporučujeme, co se využívání iKelp POS Mobile týče, zejména praktické funkce Inteligentní stůl a Mobilní číšník. Kromě toho, že vašim zákazníkům s jistotou zpříjemní jejich pobyt ve vašem podniku, vašemu personálu mnohonásobně usnadní a urychlí práci. Dokážete s nimi obsloužit více hostů ve stejném, resp. kratším časovém intervalu, a můžete tak počítat i s vyššími tržbami.

4. Hledejte partnery na Cross Promotion

Slyšeli jste už o marketingové strategii Cross Promotion? Jedná se o oboustranně výhodnou podporu služeb, které spolu nemusí na první pohled vůbec souviset. Uvedeme hned i příklad, který může fungovat i ve vašem podniku:

Příklad: Navažte spolupráci s květinářstvím. V praxi to může vypadat tak, že každý zákazník dostane za nákup květin slevový poukaz do vašeho podniku. Případně to lze uplatnit i na speciální události, například: na Valentýna zákazník koupí v květinářství kytici a v rámci Cross Promotion obdrží poukaz na drink zdarma k romantické valentýnské večeři. Samozřejmě, možností spolupráce je mnoho – stačí se zamyslet, kdo je vaším zákazníkem a kde, co a proč nakupuje. Spojit se tak můžete třeba třeba i s hračkářstvím, aby rodiče pořádali dětské oslavy u vás.

5. Organizujte ochutnávky vína nebo ochutnávky piva

Ano, i tento tip, jak zvýšit návštěvnost podniku, se dá považovat za Cross Promotion. Z našeho pohledu si ale ochutnávky vína nebo piva zaslouží zvláštní pozornost. Jde totiž o opravdu výborný způsob, jak do restaurace, baru nebo kavárny přilákat velké množství lidí v krátkém časovém horizontu. S dodavatelem se navíc můžete dohodnout, že vína nebo piva, která budou mít na ochutnávkách největší úspěch, budete odebírat pravidelně. Je to win-win situace pro obě strany.

Zapamatujte si: Ti, kteří se zúčastní vašich ochutnávek, si budou moci později najít ta nejchutnější vína a piva i ve vaší nabídce. Je tak velký předpoklad, že se k vám vrátí za tím, co jim na ochutnávkách nejvíc chutnalo. A ochotně si za to zaplatí.

Kvalita na prvním místě

Jak vidíte, možností ke zvýšení návštěvnosti baru, restaurace nebo kavárny je opravdu hodně. Stačí si jen správně vybrat a vše dobře načasovat a zorganizovat. Vedle toho však nezapomínejte, že alfou a omegou úspěšného podnikání jsou kvalitní služby. Ty mohou mít podobu dobrého jídla, rychlé a milé obsluhy, spolehlivého rozvozu, výše zmíněných moderních funkcí nebo vhodně nastavené komunikace se zákazníky, kterou uplatníte například při reakcích na recenze.

Je nám zcela jasné, že vás obecně budou nejvíce těšit pozitivní recenze na váš podnik. Když ale narazíte na nějakou negativní, nezavírejte před ní oči a čelte jí. Mějte na paměti, že právě negativní hodnocení mohou posouvat vaše podnikání vpřed. Pokud tedy půjde o opodstatněné připomínky ze strany zákazníka, vždy se veřejně omluvte a pozvěte ho na opětovnou návštěvu s příslibem, že se pokusíte jeho dojem vylepšit. A zejména, snažte se zlepšit to, na co si zákazníci stěžují, abyste u nich nemuseli opakovaně bojovat o druhou šanci. Ne každý je totiž ochoten ji dát.

Věděli jste, že prostřednictvím výše zmíněné funkce Inteligentní stůl můžete dát vašim zákazníkům možnost hodnotit jídla i obsluhu? Díky tomu můžete získávat cenné informace a postřehy, které vám pomohou zkvalitnit vaše služby.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard