5 znaků, že je váš pokladní systém nedostačující

Už dávno jsou pryč časy, kdy číšníci běhali po provozovně s perem a papírkem v ruce, které při obsluhování položili na stůl. Na něj pokaždé zapsali objednávku, a když se zákazník rozhodl zaplatit, tak ho rovnou u stolu „zkásli“.

Proti papírkům byli hlavně daňoví úředníci, ale moc nadšení z nich nebyli ani samotní majitelé provozoven, jelikož neměli dokonalou kontrolu nad prodejem, z čehož „profitovali“ zaměstnanci. Takže když se objevily pokladny a později počítače s POS systémy, bylo o osudu papírků rozhodnuto.

Nejprve si připomeňme, co je to POS systém

Pod zkratkou POS je ukrytý termín „pokladní obchodní systém“ nebo „prodejní obchodní systém“. Tato zkratka je ale původně odvozená z anglického pojmu „Point of Sale“.

POS systém je počítačový systém, který se skládá z jednoho nebo více klasických osobních počítačů a k nim připojených periferních zařízení, jako jsou čtečky čárových kódů, displeje, zásuvka na hotovost, tiskárny na účtenky a další. Systém však může být propojen i se skladem, účetnictvím apod. Takový komplexní systém poskytuje majitelům dokonalý přehled a kontrolu nad vším důležitým, co se na provozovně děje.

POS-system-pokladni-system

Počítačové technologie se ale neustále vyvíjejí. Nesmíte si tedy myslet, že s POS systémem, který momentálně máte, si vystačíte po celý život. O tom, zda už je čas investovat do nového systému, vám napoví váš starý systém, a to těmito způsoby:

1. Slabý provozní výkon

Nejvýraznějším znakem toho, že váš POS systém už nestíhá držet krok s dobou, je jeho provozní výkon. Poznáte to tak, že platba trvá neskutečně dlouho a je doprovázena trapným tichem mezi zákazníkem a číšníkem. Nebo tak, že vám při blokování systém jde pomalu, seká se, mrzne a v těch horších případech ho musíte dokonce restartovat.

2. Nedostatečné způsoby platby

Diví se vaši hosté, když jim obsluha řekne, že u vás nejde platit kartou? A při otázce o platbě mobilem či smart hodinkami se číšníci jen nechápavě dívají, protože jsou zvyklí pouze na platbu hotovostí, případně stravenkami? Tak to je další projev toho, že jste zaspali dobu a měli byste uvažovat nad novými technickými možnostmi.

3. Nedostatek funkcí

Dokážete pomocí vašeho POS systému realizovat online objednávky? Poskytnout vašim věrným zákazníkům různé slevy, kupóny a akce, aniž byste je museli tisknout na papír a po jejich použití je někam manuálně zapsat? A o něčem, jako je Inteligentní stůl či přivolání obsluhy mobilem nebo její hodnocení, jste ještě ani neslyšeli? Pak byste neměli váhat dát vašemu systému sbohem a vyměnit ho za lepší. Například za iKelp POS Mobile systém, který nabízí nejen tyto funkce.

4. Nedostačující nebo žádný věrnostní systém

Věrnostní systém je dnes důležitým marketingovým nástrojem a součástí jakékoliv podnikatelské strategie. Proto je důležité, aby byl i součástí vašeho POS systému. IKelp POS Mobile má vestavěný modul pro správu a řízení věrnostního systému. Takto si velmi jednoduše nastavíte vlastní věrnostní program, který vám bude vyhovovat ve všech směrech. Díky věrnostnímu systému si můžete postupně budovat databázi zákazníků a nabízet jim různé akce a slevy. Má schopnost udržet stálé zákazníky, ale zároveň i přilákat nové, které oslovila vaše nabídka.

5. Nedostatek flexibility a mobility

Dokážete mít přehled a kontrolu nad provozem i na dálku? Nebo musíte jít do provozu, spustit počítač a až tam se dozvíte, co potřebujete? Pokud je druhá možnost váš případ, tak to je další znak toho, že váš POS systém je, jak se říká, „za opicemi“. Dnes je již zcela běžné, že se na všechno zvládnete podívat i na dálku, ať už se nacházíte kdekoli. S POS systémem od iKelp POS Mobile máte díky funkci „Vzdálený přístup dokonalý přehled o všem, co vás zajímá (tržba, stav zásob atd.). Dobrým příkladem mobility v systému iKelp POS Mobile je i aplikace Mobilní číšník a Poslíček. Číšník nebo kurýr má díky těmto aplikacím všechny informace hned po ruce, díky čemuž dokáže promptně reagovat na požadavky zákazníků. Jedinou podmínkou je internetové připojení.

Dobrý POS systém vám neposkytne jen dokonalý přehled a kontrolu nad vaší provozem. Dobrý systém vás odbřemení od zbytečných úkolů, kvůli kterým jste neměli dostatek času na soukromý život.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard