Hudba má velký vliv na celkový zážitek z vašeho gastro podniku

Hudba má zásadní vliv na naši psychiku a chování. Stačí si vybavit, jak ovlivňuje náš zážitek třeba hudba ve filmu. Některé melodie pomáhají při usínání, jiné podporují kreativitu, ovlivňují náš výkon, nebo dokonce dokážou léčit. Podobně funguje hudba na zákazníky ve vaší kavárně nebo restauraci. Je důležitou součástí celkového gastro zážitku. A nejen to, dokáže dokonce ovlivnit ekonomické výsledky vašeho podnikání. V dnešním článku jsme se zaměřili na to, jak můžete využít hudbu pro úspěch vašeho podniku.

Jak hudba ovlivňuje vaše zákazníky

Každý gastro podnik uspokojuje trochu jiné potřeby zákazníků. Jinak budete o hudbě přemýšlet ve večerním koktejl baru, v kavárně, v bistru nebo v luxusní restauraci. Jak hudba působí na vaše zákazníky?

Dotváří celkovou atmosféru

V každé kavárně, bistru nebo restauraci se logicky soustředíte na to, aby zákazníkům chutnalo. Ale když provozujete gastro podnik, potřebujete se zaměřit na všech pět smyslů vašich zákazníků. Zrak, čich, hmat, chuť a sluch dohromady rozhodují o dokonalém zážitku. Hudba zkrátka hraje zásadní roli a je královnou celkové atmosféry vašeho podniku.

Působí na pocit intimity a soukromí

Jak moc budou lidé mezi sebou konverzovat nebo jak moc je bude rušit hluk okolí a ostatních hostů, i to může ovlivnit zvolená hudba. Typicky u podniků ve velmi rušném prostředí (ulice, nákupní centra) pomáhá správně vybraná hudba vytvořit větší pocit soukromí a vlastně tak trochu „tlumit“ vjemy z okolí.

Ovlivňuje čas strávený ve vašem podniku a útratu

Hudba má vliv i na to, kolik času vaši hosté v podniku stráví, kolik toho vypijí a sní a samozřejmě kolik u vás utratí. Jednoznačně můžete díky hudbě dosáhnout vyšších obratů, je ale potřeba reflektovat styl vašeho podniku. Hudba totiž ovlivňuje tempo hostů při jídle a pití. Čím rychlejší tempo, tím rychleji dokončí objednávku a odejdou. Například v bistru, kde během dne potřebujete docílit co největšího počtu návštěv a máte omezená místa k sezení, budete s hudbou pracovat jinak než v baru, kde se budete snažit vaše hosty udržet co nejdéle.

Zákazníci gastropodniku

Podporuje sezónní nabídku

Asi nemusíme připomínat, že díky hudbě můžete přitáhnout pozornost ke konkrétní nabídce, podpořit sezónnost, a dokonce přivést úplně nové zákazníky. Vánoce, Velikonoce, významné dny nebo svátky představují příležitost připravit pro vaše hosty speciální menu, které navíc můžete podpořit hudbou.

Zpříjemňuje čekání

Díky hudbě budou hosté lépe snášet případné čekání, protože s příjemnou pomalejší hudbou jim čas ve frontě nebo u stolu uteče rychleji. Pokud například provozujete rušnou kavárnu, kterou ve špičce navštíví hodně hostů, zpříjemněte lidem stojícím ve frontě čekání na kávu pomalejší laskavou hudbou.

Posiluje vaši značku

Ve vašem bistru, kavárně nebo restauraci byste měli mít definovanou značku a z ní vyplývající strategii. Hudba je pak její nedílnou součástí. Zařadit vážnou hudbu do provozu nočního baru nebo hrát rockové „pecky“ v luxusní restauraci asi nebude s vaší značkou v harmonii. Vaši zákazníci totiž podvědomě spojují hudbu také se stylem vašeho gastro podniku. Restaurace, ve kterých hraje živá nebo klasická hudba, vnímají lidé jako luxusnější a dražší.

Bar so živou hudbou

Jak vybírat hudbu do vašeho gastro podniku

Z konceptu vašeho podniku a definované značky by mělo být jasné, na jaké zákazníky a s jakou nabídkou se zaměřujete. Tomu pak přizpůsobte také výběr hudby. Ta bývá v mnoha gastro podnicích tak trochu „popelkou“ a stranou hlavního zájmu majitelů. Hudba si ale nejen z výše uvedených důvodů zaslouží více vaší pozornosti. Jen puštěné rádio odněkud z kuchyně zkrátka nestačí.

Zeptejte se tedy sami sebe: Jakou atmosféru chci ve svém podniku pro hosty vytvořit? Odpovídá zvolená hudba tomu, co znamená moje značka? Přitahuje hudba správný typ zákazníků? Podporuje hudba moje obchodní cíle?

Pokud provozujete kavárnu, bar, jídelnu nebo restauraci, určitě nenechávejte jen tak někoho z personálu, aby vybíral, jaké písničky se mají ve vašem podniku hrát. Kuchař může být rockový fanoušek, číšník fandit rapu a servírka za barem zase milovat romantické filmové melodie. Hudbu byste neměli vybírat podle osobního vkusu, ale podle vašeho podniku.

Přizpůsobte styl, tempo, rychlost a hlasitost hudby nejen značce a typu podniku, ale také aktuálním provozním potřebám, třeba počtu hostů, jejich věku nebo denní době. Například v zaplněné restauraci můžete hlasitost hudby lehce zvýšit, a když je hostů v podniku méně, ji naopak snížit.

Zákazníci v kaviarni

Na co si dát při výběru hudby do vašeho gastro podniku pozor

Technické vybavení

Kvalita hudebního zážitku se odvíjí také od technického vybavení. Ani to nepodceňujte. Hudba puštěná z mobilního telefonu servírky nebo z počítače u pokladny nezajistí správné ozvučení celého prostoru. Nemusíte pořizovat nejdražší vybavení na úrovni světových koncertních sálů, ale s přiměřenou investicí pro kvalitní zvukový zážitek počítejte. A nechte si poradit. Každý prostor zkrátka potřebuje jiné vybavení a zařízení. Jinak funguje hudba v prázdném podniku bez hostů a jinak v prostoru s plně obsazenými stoly.

Streamovací služby

Mějte vytvořené dostatečně dlouhé a pestré seznamy hudby nebo využijte služeb online aplikací pro poslech hudby. Není nic horšího, než den co den dokola poslouchat několik opakujících se písní nebo skladeb ve smyčce, která časem „omrzí“ nejen vaše hosty, ale i personál. Ideální je vytvořit seznamy se stovkami skladeb a průběžně je doplňovat novými, abyste se vyhnuli opakování.

Streamovací služby mají řadu výhod. Můžete v nich vytvářet více hudebních seznamů, a navíc vám doporučí novou hudbu, písně a autory podle vámi vybraných a přehrávaných skladeb. Většina streamovacích služeb si účtuje rozumný měsíční poplatek, který nezatíží váš rozpočet.

Autorská práva

Na závěr důležité upozornění. Hudba ve vašem podniku má pocházet z legálního zdroje a jde o její veřejné použití, které podléhá platbě podle pravidel autorského zákona. Jedná se o veřejnou produkci, protože zpřístupňujete hudbu ve veřejném prostoru. A pro veřejnou produkci, na rozdíl od soukromého poslechu, budete potřebovat od Ochranného svazu autorských práv k hudebním dílům (OSA) získat licenci.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard