SERIÁL Inšpiratívne koncepty prevádzok: Pre kávičkárov

Tretia vlna kávy, ako sa často označuje dnešná honba za výberovou kávou, sa zdá byť už pevne etablovaná aj na Slovensku a v Česku. Z veľkej časti ovplyvnila aj dizajn väčšiny prevádzok, ktorý dnes vnímame ako „hipsterský“. Na kávovej scéne je však omnoho viac než len čisté línie a palety.

Poznáte krásnu slovnú hračku internetovej vydavateľky Čistá duša: „Bez kávy nie sú rána ránami. Bez kávy sú rána ranami.“? Káva je neodmysliteľným a nehybným pilierom istoty rán mnohých ľudí. My sme pre vás vybrali prevádzky zo Slovenska a Čiech, ktoré ulahodia duši kávičkára po chuťovej stránke. Zároveň poslúžia aj ako dizajnová inšpirácia v prípade, že raz budete chcieť potešiť ľudí kávou a dobrou náladou aj vy.

SKØG Urban Hub, Brno

Viete, čo sa stane, keď skupina nadšencov do tretej vlny kávy spojí kaviareň, bar a pražiareň? Vznikne viacúčelový koncept, ktorý rezonuje celým Českom. SKØG Urban Hub nepatrí medzi prvé lastovičky dizajnovej minimalistickej kaviarne. Prepojením skvelej kávy, krásneho interiéru, chutných dezertov a jedál s možnosťou objednania profesionálneho drinku však patrili v Brne medzi tých skorších.

A aj vďaka nim gastroscéna v Brne neuveriteľne napreduje. Ak obdivujete čisté krivky a industriál v interiéri, SKØG Urban Hub je miestom, na ktoré sa budete radi vracať.

miestnost-priestor-tramy-svetla-ziarovky-tehla-okna
Zdroj: skog.cz

Synagóga Café, Trnava

Nezáleží na tom, či do tejto kaviarne vstupujete prvý alebo tridsiatykrát. Toto miesto dokáže vyraziť dych vždy. Ako inak, veď nápad otvoriť prevádzku v ortodoxnej synagóge z 19. storočia, to chce odvahu a otvorenú myseľ. Všetko však vyšlo ako malo a Synagóga Café dnes patrí medzi povinné zastávky všetkých kávičkárov.

V roku 2010 dokonca získala ocenenie „Najkrajšia zrekonštruovaná sakrálna stavba na Slovensku“. Majiteľ Šimon Štefunko tvrdí, že toto miesto dýcha históriou. S tým sa dá iba súhlasiť a dodať možno snáď iba jedno: keď sa jej zhlboka nadýchnete, je cítiť aj poctivo pripravenou výberovou kávou a jedlom.

balkon-synagoga-stol-stolicky-kava
Zdroj: Facebook Synagóga Café

Cukráreň Myšák, Praha

O tom, ako vytvoriť inovatívny koncept prevádzky, by mohla česká skupina Ambiente, ktorá stojí za Myšákom, vyučovať po celom svete. V tomto prípade však stavili na tradíciu, oživili recepty prvorepublikovej cukrárne, ktorá sídlila na tom istom mieste ako tá dnešná. Okrem iných celebrít ju rád navštevoval aj prezident Masaryk.

Rešpekt k histórii známej pražskej cukrárne cítiť všade. V dizajne interiéru obzvlášť. V roku 2007 dom, v ktorom kaviareň v minulosti bola, spadol, a tak sa do práce museli pustiť architekti. Čo sa dalo zachrániť zachovali, a čo nie, to doplnili podľa historických fotografií. A je sa na čo pozerať. Toto je lesk a sláva prvej republiky, vážení!

kaviaren-kavovar-biele-dvere-steny-kava
Zdroj: jidloaradost.ambi.cz

White Dragon, Bratislava

A teraz niečo pre geekov (geek = zanietenec). Nie však kávových, ale filmových. Nielen na nich cieli kaviareň White Dragon v najznámejšom údolí splnených snov a nápadov na Slovensku, Mlynskej doline. Milovníkom sci-fi môže názov pripomínať scénu z filmu Blade Runner s Harrisonom Fordom, ktorá sa odohráva v noodle bare White Dragon. A nie sú vôbec vedľa.

Po vstupe do kaviarne vás čaká farebná explózia v podobe stoličiek namixovaná s kovom, sklom, betónom a všadeprítomnými neónmi. Ak máte o trochu viac času ako len vypiť rannú kávu, môžete sa zahĺbiť do zbierky sci-fi románov a komiksov. Pozrite sa aj hore, dáždniky a čínske vlajky iba umocnia skvelý vizuálny zážitok. Takto má vyzerať kaviareň pre filmového sci-fi maniaka.

lampy-farebne-stolicky-stol-okno-kava-ludia
Zdroj: trnka.sk

Tri bodky inšpirácie na záver

Spôsobov, ako pristupovať ku konceptu kaviarne, je naozaj veľa. Inšpiráciu môžete nájsť aj v zahraničí a nemusí sa vôbec týkať dizajnu. Takto vznikol aj projekt bratislavské Mačkafé, kde si vychutnáte kávu v prítomnosti mačiek. Pomoc zvieratám v núdzi v kombinácii s príjemným interiérom pôsobí ako oáza pokoja v hektickom týždni.

Knihy a dobrá káva dokopy jednoducho fungujú skvele, čo potvrdzuje aj Foxford pod záštitou kníhkupectva Martinus. Od otvorenia prvej pobočky na Obchodnej ulici sa s týmto druhom prevádzky roztrhlo vrece. To však nemusí nikomu prekážať. Ide o nadčasovú stávku na istotu.

Ak by ste nemali práve kapitál a guráž na otvorenie kamennej prevádzky, a ste tak trochu pankáč, aj pre vás existuje riešenie v podobe foodtrucku alebo ešte presnejšie, cafétrucku. Obiehať hudobné festivaly a food eventy na štyroch kolesách s výberovou kávou je momentálne sexy a pravdepodobne to tak ešte nejakú dobu zostane. Kolies môže byť aj menej, ako je tomu v prípade stálice bratislavských ulíc, Pána Králička, ktorý už roky spríjemňuje dni okoloidúcim.

bicykel-kava-kavostroj-kavovar-strom
Zdroj: Facebook Pán Králiček

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard