5 tipov, ako môžu začínajúce reštaurácie ušetriť náklady

Otvorenie vlastnej reštaurácie je snom mnohých podnikateľov z gastrosegmentu. Patríte medzi nich aj vy? Tak sa pripravte na cestu, počas ktorej vás neminú ani radosti, ani starosti. Obzvlášť ustarostené bývajú úplné začiatky, keď majitelia, resp. prevádzkari zvyknú počítať doslova každé euro. Našťastie existuje hneď niekoľko spôsobov, ako môžu začínajúce reštaurácie ušetriť náklady. Aby sa vám pri rozbiehaní biznisu ľahšie dýchalo, vyskúšajte niektoré z nasledujúcich tipov.

1. Plánujte zásoby potravín

Jednou z veľkých položiek, ktoré majitelia a prevádzkari pri rozbiehaní reštaurácie prehliadajú, sú práve náklady na kupované potraviny. Ak sa vám vymknú spod kontroly, veľmi rýchlo môžete začať vyhadzovať peniaze takpovediac von oknom. Preto kupujte len toľko, koľko reálne potrebujete a miniete. Neplytvajte. Venujte dôkladnú pozornosť plánovaniu zásob potravín a sledovaniu skladových zostatkov. V tomto smere efektívne poslúži systémová skladová evidencia. Vďaka nej včas odhalíte, čo a v akom množstve potrebujete doobjednať. Budete mať reálne štatistiky toho, ako sa jednotlivé položky míňajú. Na základe nich dokážete plánovať zásoby potravín aj z dlhodobého hľadiska.

2. Nakupujte miestne a sezónne suroviny

Ďalší z účinných spôsobov, ako ušetriť nielen v začiatkoch, spočíva v nakupovaní miestnych a sezónnych surovín. V mnohých prípadoch môžete vyjednať oveľa lepšie ceny od lokálnych dodávateľov. Nevznikajú totiž žiadne dodatočné náklady na dopravu či skladovanie. Okrem toho používanie miestnych surovín znižuje riziko plytvania a vzniku odpadu. Takéto suroviny bývajú spravidla čerstvejšie, pričom majú dlhšiu trvanlivosť. Čo sa týka sezónnych surovín, počas svojej hlavnej sezóny sú dostupné vo veľkých množstvách – tým môže byť ich cena nízka. Navyše používanie miestnych a sezónnych surovín je ešte aj trendy. Keďže mnohí zákazníci to ocenia, môžete nielen ušetriť, ale potenciálne aj navýšiť tržby.

3. Optimalizujte jedálny lístok

V prvom rade by ste mali uprednostňovať vysoko ziskové jedlá pred tými s nízkymi maržami. Pomocou POS systému môžete zas sledovať predajnosť jednotlivých položiek a identifikovať také, o ktoré nie je záujem. Možno sa vám podarí zistiť, že medzi nevyhľadávané jedlá patria aj také, ktorých príprava si vyžaduje drahé suroviny. Finančne nákladné položky pritom môžu podliehať skaze priamo pred vašimi očami. Optimalizovaním jedálneho lístka teda prirodzene predídete aj plytvaniu zásobami, čím zároveň ušetríte ďalšie peňažné prostriedky.

Jedálny lístok - ziskové jedlá

Vedeli ste, že? Ušetriť môžete aj na tlači jedálnych lístkov. Umiestnite na stoly QR kódy, pomocou ktorých si zákazníci zobrazia vašu ponuku na svojich mobiloch. Výhodou takéhoto riešenia je aj to, že jedálny lístok ľahko aktualizujete podľa potreby a situácie.

4. Zaobstarajte si šetrné spotrebiče a vybavenie z druhej ruky

Kuchynské a jedálenské vybavenie predstavuje pre začínajúcu reštauráciu jednu z najväčších finančných položiek. Preto vám odporúčame zamyslieť sa, či by pre vás nebolo výhodnejšie kúpiť na začiatok vybavenie z druhej ruky. Na používaných stoloch, stoličkách či kuchynskom vybavení môžete v konečnom dôsledku ušetriť stovky eur. To isté platí aj o spotrebičoch. Ak si však chcete zaobstarať nové, poobzerajte sa po energeticky šetrných modeloch. Pamätajte, deň ku dňu, euro k euru. Mimochodom, jednou z možností, ako šetriť na energiách, je aj výmena klasických žiaroviek za oveľa úspornejšie ledky.

5. Zvážte prenájom registračnej pokladnice vrátane softvéru

Kúpa registračnej pokladnice s pridruženým softvérom nie je veru lacnou záležitosťou. Nehovoriac o tom, že akýkoľvek servis s prípadnými opravami si musíte riešiť osve. Pre začínajúce reštaurácie môže byť oveľa zaujímavejším riešením prenájom pokladničného systému spolu s hardvérovým vybavením. Skvelým príkladom je zvýhodnený prenájom iKelp POS Mobile, ktorý si môže dovoliť každý. Za férový mesačný poplatok získate nielen hardvér, softvér a eKasu, ale aj mnoho ďalších benefitov vrátane technickej podpory a záruky počas celej dĺžky prenájmu.

Výhodný prenájom zariadení s pokladničným systémom

Rada na záver: Nezabúdajte na personál a šetrite na viacerých frontoch

Veľkou výhodou vyššie zmieňovaných tipov je, že v začínajúcej reštaurácii ich môžete praktizovať súčasne. Jednoducho povedané, naraz môžete šetriť na viacerých frontoch. No a zároveň nezabúdajte na svoj personál, na ktorom taktiež dokážete zmysluplne šetriť. Len vaše pozorovanie vám ukáže, počas akých dní a v akých konkrétnych hodinách môžete znižovať zamestnanecké stavy. Napríklad ak zistíte, že cez týždeň večer alebo cez víkend doobeda nenavštevuje vašu reštauráciu veľa zákazníkov, zbytočne budete držať v prevádzke dvojitú, resp. viacnásobnú obsluhu. A výrazne môžu pomôcť aj moderné funkcionality pokladničných systémov, ako napríklad aplikácia Mobilný čašník, ktorá obsluhe šetrí čas, takže môžete znížiť počet personálu.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard