Donáška a napojenie na externý systém: ako je to s ním a ako bez neho?

Keď chcete vašim zákazníkom poskytovať donášku jedla, máte v podstate dve hlavné možnosti, ako to vyriešiť po logistickej stránke. Buď si vezmete všetku zodpovednosť na svoje plecia, alebo časť z nej presuniete na takzvané externé systémy. Vysvetlíme vám, ako to vyzerá v prípade oboch riešení.

Keď si vezmete všetku zodpovednosť na svoje plecia

Pokiaľ sa rozhodnete zastrešovať donášku jedla výhradne svojimi internými silami, budete musieť riešiť zložitejšiu logistiku. Samozrejme, všetko sa začína objednávkou. Zákazník si objedná buď online, napríklad cez online obedové menu či cez jedálny lístok na webe a Facebooku, alebo telefonicky. Len pripomíname, že telefonické vybavovanie objednávok je dnes zbytočne zdĺhavé a neefektívne. Tak či onak, objednávku pripravíte na odoslanie. Prichádza teda čas na jej doručenie.

Vlastné auto, vlastný šofér

Za predpokladu, že chcete prevádzkovať donášku jedla bez pomoci externých systémov, budete potrebovať vlastné auto a hlavne schopného šoféra, ktorý sa dokáže veľmi rýchlo orientovať na cestách. Uľahčiť mu to však môžete vhodnými pomôckami, napríklad aplikáciou Kuriér. Vďaka nej bude mať šofér priamo vo svojom telefóne prehľadný zoznam objednávok a jednoducho ovládateľnú navigáciu. A okrem toho bude môcť zavolať zákazníkovi jedným ťuknutím rovno z detailu objednávky a aj vytlačiť účtenku na mieste doručenia.



Samozrejme, všetko sa to dá zvládnuť. Vzhľadom na nutnosť vlastného auta a šoféra si to však vyžaduje vyššie počiatočné a prevádzkové náklady, čo môže predstavovať problém najmä pre začínajúce gastropodniky, resp. podniky začínajúce s donáškou. No a presne takým odporúčame napojenie na externý systém.

Keď presuniete časť zodpovednosti na externé systémy

Chcete posunúť vaše podnikanie za hranicu kamennej prevádzky, dostať sa do online sveta a byť tak na očiach viacerým ľuďom, no nemáte dostatočný vstupný kapitál na auto a ďalšiu pracovnú silu? Žiadny problém! Presuňte túto zodpovednosť na externé donáškové spoločnosti, ako napríklad Bistro.sk, foodora.sk, Wolt alebo Bolt. Majú totiž vlastnú širokú sieť kuriérov a moderných technológií, vďaka ktorým zabezpečia doručenie vami pripravených jedál priamo zákazníkovi už do niekoľkých minút.

Len rozvoz alebo aj získavanie nových objednávok?

Čo na to vlastne potrebujete? Najvýhodnejšie na tom je, že v podstate nič. Donáškovej spoločnosti odvádzate určitú províziu, resp. hradíte sumu podľa stanovenej dohody. A to je všetko. Problém však môže nastať pri vybavovaní objednávky – najmä v prípade, ak využívate externé spoločnosti nielen na rozvoz jedla, ale aj na získavanie nových objednávok. Kedysi sa museli takto získané objednávky ručne prepisovať do pokladne, v dôsledku čoho často vznikali rôzne chyby – obzvlášť vtedy, keď boli ceny jedál na externých portáloch nastavené inak ako priamo u vás a na vašich stránkach. A pokiaľ náhodou chceli byť reštaurácie napojené na viaceré externé systémy naraz, väčšinou potrebovali na každú jednu službu samostatné zariadenie alebo osobitnú aplikáciu, nehovoriac o tom, že to všetko obsluhu zbytočne zdržiavalo. Dnes sa dajú veci riešiť jednoduchšie. Ako?

Napojenie na externé systémy priamo vo vašej pokladni

Čo keby sme vám povedali, že napojenie na externé systémy môžete urobiť priamo cez vašu pokladňu? Všetky objednávky, ktoré dostanete z iných webov, sa objavia rovno v pokladni a vytlačia sa v kuchyni. Nemusíte teda absolútne nič ručne prepisovať ani kontrolovať ceny. Softvér urobí úplne všetko za vás. A to aj v prípade, že by ste sa chceli napojiť na viacero externých systémov súčasne. S modulom Prepojenie na externé systémy od iKelp POS Mobile si totiž vystačíte s jedným jediným zariadením. Obsluha sa teda môže venovať príprave objednávky a sústrediť svoju pozornosť na jej kvalitu.


Zdroj: iKelp

Čo tým získate?

Okrem vyššie zmieňovaných benefitov treba vyzdvihnúť dokonalý prehľad o všetkých objednávkach a prakticky nulové riziko omylov. A aby sme nezabudli, získate šoféra, resp. šoférov bez nutnosti vlastniť firemné auto a najímať ďalšiu pracovnú silu. Keďže prepravné spoločnosti majú vlastných kuriérov, po dokončení objednávky vám stačí len zadať dopyt po rozvoze na vybranej platforme. Vami nachystané jedlo vyzdvihne najbližší voľný kuriér, ktorý ho doručí priamo vášmu spokojnému zákazníkovi.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard