Vernostný program je viac ako len kartička

Keď sa vysloví slovné spojenie vernostný program, väčšina ľudí si pravdepodobne automaticky predstaví kartičku s pečiatkami alebo rôznymi bodmi. Za týmto označením sa však skrýva omnoho viac.

Pokojne ho môžeme nazvať ako druh marketingu, marketingový nástroj či spôsob reklamy. Fungujúci vernostný program dokáže získavať informácie o vašich zákazníkoch a napomáhať vám v komunikácii s nimi. Ako to však býva pri prevažnej časti marketingových aktivít, aj táto si vyžaduje vašu pozornosť a starostlivosť.

Čo dokáže vernostný program?

Kvalitne nastavený vernostný program je schopný dosiahnuť viac, ako by ste si možno spočiatku mysleli. Okrem spomínaného získavania informácií o vašich zákazníkoch a napomáhaní v komunikácii s nimi môže za vás robiť kompletný prieskum trhu. Vďaka tomu budete napríklad vedieť, aké suroviny idú na dračku a čo je potrebné doobjednať. Pýtate sa, ako je to možné?

Rôzne objednávkové systémy či elektronické pokladne, ktoré zastrešujú aj rozličné vernostné systémy, si totižto dokážu zapamätať, čo a kedy si u vás kúpili konkrétni zákazníci. No a na základe toho viete vy ako správny manažér resp. team leader vyhodnotiť, ako vynaložiť s nazbieranými dátami. Podobné funkcie ponúka aj systém iKelp POS Mobile.

ikelp-pos-mobile-pokladnicny-system-abiset-pokladna-tablet-pocitac-tlaciaren

Výhodou vernostných programov je, že sa dajú využívať nielen priamo v prevádzkach, ale tiež v online prostredí. Ak zavíta hosť priamo do vášho zariadenia, môžete mu ponúknuť rôzne kartičky či okamžité zľavy. V prípade online prostredia môžete návštevníkom ponúkať benefity po registrácii alebo nákupe.

Tipy pre vernostný program

Vernostný program by mal byť predovšetkým jednoduchý a ľahko pochopiteľný pre zákazníkov. Tí majú najradšej jasné percentuálne vyjadrenia týkajúce sa zliav, alebo bonusy v podobe jedla/nápoja zadarmo. Vo vašom reštauračnom zariadení to dokážete dosiahnuť hneď niekoľkými spôsobmi.

POZOR: Ešte predtým, ako sa pustíte do vymýšľania vernostného programu pre vašu prevádzku, si naštudujte nové nariadenia GDPR o spracovávaní osobných údajov.

Kartička

Azda najtradičnejším vernostným programom v reštauračných zariadeniach je kartička, na ktorú dostávajú hostia pečiatky za každú návštevu, pričom po dovŕšení určitého počtu takýchto označení si vyslúžia jedlo či pitie zadarmo. Tento spôsob sa často uplatňuje na kúpu, resp. predaj kávy.

Kartičky však zvyknú fungovať aj na iných princípoch. Hosťom môžete ponúknuť napríklad takú, vďaka ktorej získajú stálu zľavu vo vašom zariadení. Výmenou zvyknú byť osobné údaje poskytnuté na marketingové účely.

karty-vernostna-karta-penazenka

Ďalšou možnosťou sú kartičky, na ktoré by vaši zákazníci zbierali kredity či body za každý nákup. Na základe toho, koľko by ich získali, by neskôr dostali zľavy alebo iné výhody. Podobne fungujú aj vernostné systémy na benzínových staniciach či v potravinových reťazcoch.

Aplikácia

Medzi modernejšie prevedenia vernostných systémov patria rôzne aplikácie, ktorých účinnosť sme spomenuli vyššie, keď sme opisovali, čo všetko vlastne dokážu. Avšak, neuviedli sme si žiadny konkrétny príklad.

Predstavte si situáciu, že do vášho podniku príde hosť s aplikáciou v mobile, vďaka ktorej ho rozpozná inteligentný pokladničný systém. Skôr, ako ho stihnete obslúžiť, budete vedieť, čo si u vás objednal naposledy. Vzhľadom na to mu môžete ponúknuť niečo podobné a dať mu najavo, že viete, čo má rád, resp. že si ho pamätáte (a teraz si pravdepodobne v duchu hovoríte, že to by bolo to pravé orechové pre váš podnik).

RADA: Pokúste sa o nadviazanie spolupráce s prevádzkami iných zameraní a ponúkajte vašim potenciálnym zákazníkom rôzne benefity a zľavy aj takouto cestou. Pre príklad uvádzame poukazy na zľavu vo vašom zariadení, ktoré dostanú zákazníci iných obchodov.

Vernostný program si vyžaduje pozornosť

Pravdepodobne sa zhodneme na tom, že vernostný program je tiež akýmsi spôsobom odmeňovania zákazníkov a vyjadrením vďaky. Okrem toho, že ste schopní ich podobnými spôsobmi motivovať k návšteve vašej prevádzky, viete v nich vyvolať aj pocit záujmu (nie, že by ste sa o nich skutočne nezaujímali).

Na druhej strane, vernostný program si vyžaduje pozornosť a starostlivosť. Dokáže síce za vás zozbierať rôzne informácie a dáta, ale to, ako s nimi naložíte, je už vo vašej réžii. Preto dajte na našu radu:

ODPORÚČANIE: Pokiaľ sa rozhodnete pre zavedenie vernostného programu vo vašom reštauračnom zariadení, venujte mu dennodennú pozornosť, analyzujte zozbierané dáta a vedome cieľte komunikáciu k vašim zákazníkom. Čím viac času mu budete venovať na začiatku, tým menej času bude od vás vyžadovať neskôr.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard