Rozhovor s Petrom Holubom: „Páči sa mi, keď si ľudia môžu sami objednať“

V Českej republike na Ostravskej ulici v Bílovci sa nachádza sympatický podnik Hotel u Holubů. Okrem hotela, ktorý figuruje aj v samotnom názve, spadá pod krídla celého podniku aj reštaurácia s terasou a vlastný pivovar.

Dá sa povedať, že história Hotela u Holubů sa začala písať ešte v roku 1996, keď doň vkročil brigádnik Petr Holub. Začal ako čašník, no a dnes je z neho majiteľ. Veru, aj takéto zaujímavé príbehy dokáže napísať život. S Petrom Holubom sme sa porozprávali o jeho začiatkoch v gastropodnikaní, o vedení reštauračnej prevádzky a tiež o plánoch do budúcna.

Ako si spomínate na svoje začiatky v gastropodnikaní? Ako ste sa k takejto oblasti vlastne dostali?

Ku gastropodnikaniu som sa dostal tak, že som v roku 1996 išiel brigádovať ako čašník do reštaurácie. Tá sa neskôr prenajímala, a tak som si ju prenajal a postupom času som si ju kúpil. Odvtedy sme založili pivovar a neustále niečo rozširujeme a zdokonaľujeme.

Práve váš pivovar veľmi upútal našu pozornosť. Zaujímalo by nás, čo vás viedlo k založeniu vlastného pivovaru. Taký pivovar totiž nie je bežnou súčasťou reštauračných prevádzok.

Čapovali sme pivo Radegast, no chceli sme sa odlíšiť od ostatných. A keďže o pivo bol u nás veľký záujem, chceli sme mať vlastný produkt, na ktorom by sa dalo stavať do budúcna.

Ako dlho už pivovar Zobak funguje? A mohli by ste nám povedať niečo o varení vášho piva?

Náš pivovar vznikol v roku 2002. Technológiu na výrobu piva sme zakúpili v pivovare v Kladne. Pivo varíme v 200-litrovej varni klasickou receptúrou, pričom používame takzvanú dekokčnú metódu varenia.

Aspoň v krátkosti, ako to celé prebieha?

Najskôr rozomelieme slad a potom ho dávame do varne. Čo sa týka spomínanej varne, ide o veľkú dvojplášťovú nádobu. Je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele, pričom jej vrchný plášť je potiahnutý meďou. Varňa, v ktorej prebieha tepelná časť varného procesu, je vybavená elektrickými vykurovacími telesami, ktoré zaisťujú potrebnú rýchlosť ohrevu. V rámci varenia piva je potrebné vykonať aj jódovú skúšku, ktorá zisťuje, či enzýmy zo sladu rozložili zložitejšie polysacharidy (škroby) na jednoduché skvasiteľné sacharidy (cukry). Ďalej je dôležité pridanie chmeľu, odkalenie, chladenie, pridanie pivných kvasiniek a odstátie piva.

Pivo z pivovaru Zobak
Zdroj: facebook.com/minipivovarzobak

Keďže zabezpečovanie chodu pivovaru nie je vašou jedinou podnikateľskou činnosťou, pristavíme sa aj pri vašej reštaurácii. Zákazníkom dennodenne ponúkate obedové menu. Čím sa riadite pri zostavovaní jedálničkov?

Snažíme sa, aby bolo naše obedové menu pestré a cenovo dostupné pre verejnosť. Väčšinou totiž ide o obedy pre zamestnancov rôznych podnikov, nie pre veľkoodberateľské skupiny. No a samozrejme kladieme dôraz na to, aby boli naše obedy vždy čerstvé a dobré.

Kladiete dôraz aj na nejaké špeciálne či sezónne suroviny?

Využívame aj sezónne suroviny, avšak skôr v reštauračnej ponuke. Keď ide o zostavovanie obedového menu, väčšinou dávame prednosť takej klasike, ktorá je medzi ľuďmi obľúbená.


Zdroj: facebook.com/minipivovarzobak

Kto tvorí najväčšiu skupinu vašich obedových odberateľov?

Máme stálych odberateľov z rôznych podnikov a taktiež k nám pravidelne chodia stáli obedoví zákazníci. No a občas zavíta na obed aj niekto nový.

Spomínali ste, že je pre vás dôležitá čerstvosť pripravovaných obedov. Predpokladáme teda, že si zakladáte aj na kvalite používaných surovín. Ako je to s vašimi dodávateľmi?

Čo sa týka surovín, máme stálych dodávateľov. Najväčší dôraz nekladieme na cenu, ale na spoľahlivosť. Keď dlhodobo s niekým spolupracujeme, neradi meníme dodávateľov. Naopak, vždy si radi vyjdeme v ústrety. Jednoducho, musí tam fungovať nejaká tá ľudská väzba.

Pristavili by sme sa aj pri téme získavania a udržiavania zákazníkov, ktorá je z pohľadu podnikateľa nesporne dôležitá. Čo sa vám v tomto ohľade osvedčilo najviac? Robíte nejaké špeciálne akcie alebo praktizujete nejaké marketingové aktivity?

Pravidelne robíme rôzne tematické víkendy. Konkrétne môžem spomenúť napríklad burger víkend, taliansky víkend či víkend špecialít. Každý týždeň sa snažíme ponúknuť našim hosťom nejakú inú kuchyňu.


Zdroj: facebook.com/minipivovarzobak

Nielen príprava obedov a chutných jedál, ale aj ich rozvážanie a doručovanie si vyžaduje nemalú dávku zodpovednosti. Ako zastrešujete tieto dôležité procesy?

Online objednávanie aj donášku máme zastrešenú cez softvér iKelp POS Mobile, ktorý zároveň využívame aj na ďalšie dôležité procesy. Pomáha nám napríklad aj pri účtovaní a tiež evidovaní skladových zásob.

Z akého dôvodu ste sa rozhodli využívať práve systém iKelp POS Mobile? Čo vás na ňom najviac oslovilo?

Páči sa mi, keď si ľudia môžu sami objednať a zaplatiť cez QR kód. Preto by sme chceli cez leto konečne naplno rozbehnúť Inteligentné stoly. Táto funkcia ma na iKelp POS Mobile oslovila spoločne s rozvozom najviac. V rámci online objednávania a donášky by som vyzdvihol najmä funkciu poslíčka – je super, keď vám všetko automaticky „skočí do telefónu“ aj s dodacou adresou, kontaktom a ostatnými dôležitými údajmi na doručenie.


Zdroj: facebook.com/minipivovarzobak

Čo-to z vašich plánov do budúcnosti ste nám už síce naznačili, no aj napriek tomu by nás na záver ešte zaujímalo, akým smerom sa bude uberať vaše podnikanie.

Čo sa týka plánov do budúcnosti, okrem rozbehnutia Inteligentných stolov chceme postupne zveľaďovať náš hotel. Sídlime totiž v staršej nehnuteľnosti, čiže ideme každý rok postupne odspodu až hore. Každý rok sa niečo rekonštruuje.

Pán Holub, ďakujeme vám za váš cenný čas a zaujímavý rozhovor, ktorý sme mohli s vami absolvovať. Prajeme vám veľa zdaru vo vašom podnikaní.

Besteron VISA, MasterCard